در خصوص تاثیر روشهای آینه کاری روی دیوار سود بر قیمت سهام و ارزش شرکتها، دو دیدگاه را میتوان مشاهده نمود. دیدگاهی که به بازار کامل معتقد است و دیدگاهی که به بازار ناقص معتقد میباشد. در این دو دیدگاه دو نظر متفاوت وجود دارد و آن این است که بر اساس مدلهایی مانند مدل آینه کاری روی دیوار ، روشهای تقسیم سود در شرکتها بر ارزش سهام آن شرکت موثر است و در دیدگاههایی مانند مدل میلر، ارزش سهام شرکت به روشهای تقسیم سود بستگی ندارد. در مدل آینه کاری روی دیوار، تاثیر نوع شرکت از نظر رشدی معمولی و رو به تحلیل بر روشهای تقسیم سود مورد بررسی قرار گرفته است .
روشهای تقسیم شیشه ویترای از دوجنبه بسیار مهم، در خور توجه است. از یک طرف عاملی اثرگذار بر سرمایهگذاری های فراروی شرکتها است وموجب کاهش منابع داخلی و افزایش نیاز به منابع خارجی و ازسوی دیگر، بسیاری از سهامداران با هدف حداکثر کردن ثروت، همواره باید بین علایق خود وفرصتهای سرمایهگذاری تعادل بر قرار کنند(رهنمای رود پشتی و صالحی،آینه کاری). در توزیع سود سهام، شرکت علاوه بر اعلام سود نقدی، روشهای دیگری نیز میتواند به کار گیرد که عباتنداز: سود به شکل سهام، خرد کردن سهام، بازخرید سهام (وکیلی آینه کاری مدرن).
بازده سهام عبارتست از: نسبت کل عایدی (آینه کاری منزل) حاصل از سرمایه گذاری در یک دوره معین به سرمایهای که برای بدست آوردن این عایدی در ابتدای دوره مصرف گردیدهاست. بازده سهام شامل تغییر در اصل سرمایه (قیمت سهام) و سود نقدی دریافتی میباشد. برای محاسبه نرخ بازده سهام عادی، قیمت سهام عادی را در آخر سال از قیمت آن در اول همان سال کسر وسپس سود سهام دریافتی را به آن اضافه میکنیم، آنگاه حاصل جمع را برقیمت همان سهم در اول دوره تقسیم میکنیم (دستگیر استین گلاس). گوردون و والتر عقیده دارند روش تقسیم سود بر ارزش شرکت موثر است و بستگی به چگونگی جایگاه موسسات در شرایط رشد دارد. این دو، موسسات را به سه دسته تقسیم میکنند(شرکت در حال رشد، شرکت معمولی، شرکت نزولی) (جهانخانی وپارساییان ،شیشه دکوراتیو و یا آینه دکوراتیو).
طبق مدل والتر شرکتهای رشدی شرکتهایی هستند که در آنها نرخ بازده سرمایهگذاری (r) بزرگتر از هزینه سرمایه است (r>k). در اینجا فرض براین است که مؤسسات مزبور دارای فرصتهای شیشه تزئینی و آینه تزئینی سرمایه گذاری سودآور متعددی میباشند. طبق این ویترای روی شیشه شرکتهای معمولی، شرکتهایی هستند که در آنها نرخ بازده سرمایهگذاری (r) برابر با هزینه سرمایه است(r=k) و در این موسسات خط و مشی تقسیم سود بر ارزش سهام تاثیری ندارد و شرکت های نزولی، شرکت هایی هستند که در آنها نرخ بازده سرمایهگذاری (r)کوچکتر از هزینه سرمایه است(r<k)(اسلامی بیدگلی، 1381).
طبق نظر کانوالاقبالخان (آینه آنتیک)
Ri = α0+ α1CDi – α2SDi + α3ROAi + α4EPSi+ α5ROEi+ €iΔ
تغییرات بازده سهام عبارتند از :
RΔ: بازده سهام
CD: سود نقدی سهام
SD: سود آینه تایل
[1]ROA: نرخ بازده دارایی ها
EPS: سود هر سهم
[2]ROE: نرخ بازده صاحبان سهام
€i: خطا
[google_map src=""]