استین گلاس چیست ؟ : استین گلاس یکی از تکنیکهای زیرشاخه تکنیک اصلی ایربلاست است ، در این روش ساینده های معدنی یا پایه خاک بوسیله هوای فشرده شتاب گرفته و با سرعت بر روی سطح قطعه پرتاب میگردند . نامگذاری این تکنیک به استین گلاس بدلیل استفاده گسترده در آن از ساینده های پایه خاک یا معدنی است که ترجمه لغوی آن به انگلیسی sand میباشد . همچنین لازم به ذکر است اولین ذرات ساینده بکار رفته در استین گلاس ، توسط طبیعت در طوفان شن میباشد . ترجه لغت به لغت استین گلاس در فارسی شن پاشی یا همان طوفان شن کوچک خودمان است !
داستان اختراع استین گلاس : داستان از این قرار است که روزی جنرال بنجامین تیلگمن ، در کلبه چوبی خود در قرارگاهی نظامی مشغول استراحت بود ، که در آن محل طوفان شن رخ میدهد . بعد از تمام شدن طوفان ، ژنرال میخواهد از پنجره اتاق خود به بیرون نگاهی بیندازد که نمیتواند ….. بله ، توجه ژنرال تیلگمن به شیشه پنجره اتاق خود جلب میگردد که در اثر برخورد ذرات شن در طی طوفان گذشته ، مات شده بود . اینجا بود که جرقه اختراع وسیله ای که با آن بتوان ذرات شن را با سرعت زیاد بر روی سطح استین گلاس برخورد داد در ذهن این مرد بزرگ و به تعبیری پدر استین گلاس ، ایجاد گردید ، و اولین دستگاه استین گلاس اختراع شد .
برای انجام عملیات استین گلاس تجهیزاتی مورد نیاز است که هرکدارم مکمل دیگری و مرتبط با شرایط کاری شما هستند .
هوای فشرده انرژی اصلی و کاربردی در تکنیک شیشه ویترای است و مقدار آنرا سایز سوراخ نازلی که در استین گلاس از آن استفاده میشود تعیین میکند نه دستگاه استین گلاس و حتی قیمت آن
به جدول زیر توجه نمایید :
جدول راهنمای میزان هوای فشرده مورد نیاز برحسب نازل مورد استفاده ( لیتر بر دقیقه )
Nozzle mm ۳ ۴ ۶٫۵ ۸٫۰ ۹٫۵ ۱۱٫۰ ۱۲٫۵
۸ bar ۲۱۰۰ ۲۸۰۰ ۴۲۰۰ ۶۶۰۰ ۹۵۰۰ ۱۱۶۰۰ ۱۶۱۰۰
۶ bar ۱۵۷۵ ۲۱۰۰ ۳۱۵۰ ۴۹۵۰ ۷۱۲۵ ۸۷۰۰ ۱۲۰۷۵
۴ bar ۱۰۵۰ ۱۴۰۰ ۲۱۰۰ ۳۳۰۰ ۴۷۵۰
نکته : در مورد تامین هوای فشرده برای شیشه ویترای به هیچ وجه نمیتوان با مقدار هوای فشرده کمتر و یا فشار کمتر به نتیجه مطلوب و استاندارد رسید . شما در حین انجام استین گلاس با افت فشار هوا در اثر رطوبت محیط ، طول شلنگ باد و استین گلاس مورد استفاده ، خورده شدن سر نازل و مصرف بیشتر هوای فشرده روبرو هستید . لطفا توجه داشته باشید انرژی اصلی برای پرتاب ساینده در دستگاههای استین گلاس هوای فشرده است و باید بصورت مناسب و روتین تامین شود .
تمام مواردی که برای مصرف هوای فشرده در مورد شیشه ویترای بیان شده در مورد تکنیک های : وت بلاست ، شات بلاست با هوای فشرده ، شات پینینگ ، سودا بلاست و … نیز وجود دارد .
دوم دستگاه ویترای روی شیشه :
برای انتخاب دستگاه استین گلاس اولین نکته اندازه قطعه ای است که باید عملیات استین گلاس برروی آن انجام شود .
اگر قطعه از یک صندلی بزرگتر باشد مهمولا انتخاب : دیگ ویترای روی شیشه یا دستگاه استین گلاس پرتابل / سیار خواهد بود
اگر امکان استین گلاس خشک در محیط وجود نداشته باشد انتخاب : دستگاه وت بلاست یا بلاست روم/اتاق استین گلاس خواهد بود .
اگر قطعه از یک صندلی کوچکتر باشد انتخاب : کابین استین گلاس یا دستگاه استین گلاس کابینی خواهد بود .
پس از مشخص شدن اندازه ، شکل ، جنس ، تیراژ با تعداد قطعه میتوان یک انتخاب بهینه برای دستگاه استین گلاس داشت .
یک قاعده کلی برای انتخاب حدودی دستگاه استین گلاس با توجه به اندازه قطعه مورد کاربری وجود دارد و آن این است : هرچه قطعه بزرگتر باشد دستگاه استین گلاس مناسب آن کوچکتر خواهد بود و هرچه قطعه کوچکتر باشد دستگاه استین گلاس مناسب آن بزرگتر و شاید گرانتر خواهد بود .
یکی از مهمترین گزینه ها در انتخاب بهینه دستگاه استین گلاس ، ایمنی کاربر مرتبط با آن است
بعد از آن حفظ محیط کار از نظر آلودگی و هزینه های سربار مرتبط است
سپس به سراغ راندمان و کارایی بالاتر میرویم
سوم انتخاب ساینده :
این مورد وابستگی زیادی به عملیات بعد از بلاستینگ بر روی قطعه و همچنین نوع آلودگی روی سطح قطعه قبل از استین گلاس شدن دارد .
۱ – ساینده های پایه خاک ، آلایندگی بالای زیست محیطی و قیمت اولیه ارزانتر دارند
غبار منتشره بالای این ساینده ها بدلیل سختی پایین آنها میباشد
این ساینده ها برای استین گلاس قطعاتی که آلودگیهایی نظیر چربی و جرم زدودنی بسیار آلوده دارند مانند جلبک دریایی و نظیر این ، بکار میروند . زیرا پس از استین گلاس ساینده با این آلودگیها مخلوط میشود و قابل جدا شدن نیست و از نظر اقتصادی توجیه استفاده با ساینده ارزان است .
۲ – ساینده های فرآوری شده : آلایندگی زیست محیطی به مراتب کمتر و قیمت اولیه بالاتری دارند .
آلایندگی کمتر این ساینده ها بدلیل سختی بالاتر آنها نسبت به ساینده های معدنی ارزان قیمت یا یکبار مصرف است
کاربرد این ساینده ها بیشتر در دستگاههای استین گلاس کابینی و اتوماتیک است که گردش ساینده بصورت خودکار انجام میشود و همچنین سطح قطعاتی که استین گلاس میشوند معمولا بدون چربی و جرمهای آلوده هستند .
[google_map src=""]
لازم به ذکر است ساینده های فولادی در موارد بسیاری از بهینه ترین ساینده ها در صنعت بلاستینگ به شمار میروند .
غبار منتشره ساینده های فولادی بسیار کم است و در برخی موارد نسبت به استین گلاس قابل چشم پوشی است
سختی ساینده های فولادی بین ۳۵ تا ۵۳ راکول میباشد . که این امر صرفه جویی در مصرف هوای فشرده در فشار بالا ، راندمان بلاستینگ و تمیزکاری سریعتر سطح قطعات و همچنین استهلاک کمتر سیستم غبارگیر دستگاههای استین گلاس را در پی دارد .
کاربرد ساینده های فولادی بسیار وسیع است بطوری که تقریبا میتوان گفت تمام سطوح قطعات صنعتی و غیر صنعتی را میتوان با ساینده های فولادی بلاست نمود . البته هر قطعه شرایط کاری مخصوص به خود را داراست . اما ساینده های فولادی جزء ساینده های با صرفه اقتصادی بالا در صنعت میباشند .
شات استیل : ساچمه استنلس استیل
کاربرد : بلاستینگ سطح قطعات فولادی ، استیل ، آلومینیوم و برنجی
سطح ارائه شده توسط این ساینده پس از بلاستینگ براق میباشد و صیقلی و آلودگیهای چربی و غیره به سطح قطعه نمیچسبد .
قیمت : ۱۳ یورو برای هر کیلو
فیلم آموزشی استین گلاس شیشه
قابل دانلود در سایت آپارات
دستگاه استین گلاس مورد استفاده معمولا استین گلاس سیار میباشد . برای کارگاههای داخل شهر یا مکانهایی که عدم انتشار غبار و آلودگی برای آنها مهم است دستگاه استین گلاس کابینی مخصوص سنگ هم گزینه بهینه ای است.
با توجه به ساعت کاری و مقدار متر مربع سطح مورد نیاز برای استین گلاس در روز دستگاه مورد نظر انتخاب میشود . حداقل هوای فشرده مورد نیاز برای استین گلاس سنگ یادبود در کلاس کاری خدماتی کارگاهی مقدار ۳۰۰۰ لیتر بر دقیقه با فشار کاری مداوم ۸ بار میباشد .
فیلم آموزشی استین گلاس سنگ
قابل دانلود در سایت آپارات
استین گلاس چوب
دستگاه استین گلاس مورد استفاده معمولا استین گلاس سیار میباشد . با توجه به ساعت کاری و مقدار متر مربع سطح مورد نیاز برای استین گلاس در روز دستگاه مورد نظر انتخاب میشود . حداقل هوای فشرده مورد نیاز برای استین گلاس چوب در کلاس کاری صنعتی مقدار ۳۰۰۰ لیتر بر دقیقه با فشار کاری مداوم ۸ بار میباشد .
فیلم استین گلاس چوب