در سالهای اخیر، با گسترش شیشه دکوراتیو مثبت و تاکید بر خوشبینی به عنوان یک ویژگی مثبت، بدبینی هم بینصیب نمانده است و سهمی از پژوهشها و تلاشها را به خود معطوف کرده است. یکی از این تلاشها، فرضیه خنثیسازی است که توسط فردریکسون (2003؛ بهنقل از اصلانی و همکاران، 1391) ارائه شده است. در این شیشه دکوراتیو اعتقاد بر این است که احساسات مثبت توانایی بالقوهی خنثی کردن احساسات منفی را که در ما ریشه دواندهاند را دارند.
واضح تر اینکه ایده پشت این آینه دکوراتیو این است که فرایند تفکر ما نمیتواند در آن واحد هم محدود هم گسترده باشد. باید یکی از این دو راه را برگزید. بنابراین تحریک احساسات مثبت در مقابل احساسات منفی میتواند از فشار احساسات منفی بکاهد و این وسعت احساسات مثبت آینه دکوراتیو که از آن جهان را میبینیم برای ما گستردهتر میکند. اثر خنثیسازی نه فقط در سطح احساسی بلکه در سطح فیزیولوژیکی هم انجام میشود.
شیشه تزئینی در سال 2000 فرضیه خنثی سازی را با اندازهگیری ضربان قلب، فشارخون و شاخص انقباض عروق مورد آزمایش قرار داد. این آزمایش بدین گونه بود که از شرکت کنندگان خواسته شد هنگامی که به آنها گفته میشود تنها یک دقیقه فرصت دارند که یک سخنرانی آماده کنند و آن را جلوی شیشه تزئینی اجرا کنند میزان احساسات منفی ناشی از ترس و اضطراب که در آنها به وجود آمده بود را بیان کنند.
به آنها گفته شد که آینه تزئینی ضبط شده از سخنرانیشان توسط گروهی از شرکتکنندگان دیگر ارزیابی خواهد شد. این در حالی است که میدانیم رتبه اول ترس برای یک شهروند آینه تزئینی سخنرانی در مقابل جمع است. دستورالعملی که به آنها داده شد که در عرض یک دقیقه سخنرانی را آماده کنند، مسلماً باعث تحریک احساس ترس در آنها شد. (جالب است بدانیم رتبه دوم ترس در میان آمریکاییها، ترس از مرگ است.
آینه آنتیک و آینه تایل آشپزخانه
طبق نظر آینه آنتیک و آینه تایل معروف جری سین فلد، این نکته خیلی جالب است زیرا معنای آن این است که یک شهروند آمریکایی در یک مجلس ختم ترجیح میدهد در قبر باشد تا اینکه بخواهد برای آن مرحوم سخنرانی را انجام دهد!) شرکت کنندگان افزایش در ضربان قلب، فشارخون و شاخص انقباض عروق را همان طورکه انتظار میرفت گزارش کردند. سپس به صورت تصادفی به آنها گفته شد دو تا از آن چهار ویدئو کلیپ را نگاه کنند. از میان آن چهار ویدئو کلیپ دو تا از آنها باعث برانگیخته شدن احساس شادی و رضایت میشد، یکی خنثی بود و دیگری باعث برانگیخته شدن احساس غم.
شرایط قلبی آینه آنتیک و آینه تایل شرکت کنندگان از زمانی که مشاهده آن ویدئو کلیپها را آغاز کردند تا هنگامی که به حالت نرمال برگشتند تحت نظر بود. نتایج این مطالعه فرضیهی خنثیسازی را تائید میکند چرا که از بین شرکت کنندگان آنهایی که آن دو ویدئو که احساسات مثبت در آنها تحریک میشد را مشاهده کردند، در مقایسه با افرادی که ویدئوهای خنثی یا با احساسات منفی را دیدند، شرایط قلبی عروقیشان به طرز قابل توجهی سریعتر به حالت نرمال برگشت و جالب این که آنهایی که ویدئوها را با احساسات منفی را نگاه کردند بیشترین زمان را برای رسیدن به شرایط نرمال گذراندند (فردریکسون،2003؛ بهنقل از اصلانی و همکاران، 1391).